NEEM CONTROLE OVER JE GEZONDHEID

Enkele weken geleden heb ik een stuk geschreven over de definitie van gezondheid. Vandaag wil ik delen hoe je op een empowerende manier naar je gezondheid kunt kijken en hoe je je bewust kunt worden van jouw eigen recept om je gezond te voelen.  

Met de tijd is het concept van gezondheid veranderd. Ik denk dat wanneer we naar gezondheid kijken als de absentie van ziekte, dit ons gedrag omtrent de eigen gezondheid sterk beïnvloed. We zijn dan niet zozeer bezig met ons beter voelen, maar vooral met ons niet slecht voelen. Op die manier richten we de aandacht op het vermijden van ziekte in plaats van het bevorderen van gezondheid.  

Toch zie je nu een verandering plaatsnemen. Voorheen gingen we naar de zorg om symptomen te verhelpen. Onze kwaliteit van leven lag meer in de handen van de professionele zorg (of alternatieve zorg). De afgelopen jaren vindt er een ontwikkeling plaats die niet alleen goed is voor het zorgsysteem (het kan leiden tot minder kosten en minder druk), maar het werkt ook empowerend voor het individu. Met de huidige ontwikkelingen lijken we onze gezondheid steeds meer in eigen hand te hebben. Wist je dat de meeste oorzaken van sterfte in Europa sterk gerelateerd zijn aan (ongezond) gedrag?

De zorg is steeds meer gericht op het zelfmanagement van de persoon en dit is nodig ook. In een behandelplan wordt de patiënt meer betrokken bij het proces. Wij mensen krijgen de ‘verantwoordelijkheid’ weer terug over onze eigen gezondheid. Met de sterk technologische ontwikkeling is er ook meer mogelijk om zelf je gezondheid bij te houden. Denk bijvoorbeeld aan een stappenteller, meditatie-apps en de hoeveelheid informatie die je op het internet kunt terugvinden. De middelen zijn er en ze ontwikkelen zich. Het is aan het individu om zich gezond te houden.

Het is dus belangrijk om stil te staan bij je gezondheid. Al helemaal als je je GOED voelt. Naar mijn mening is je gezondheid iets wat je moet onderhouden en moet managen. Je kan niet managen wat je niet meet. Belangrijk is dus om bewust te worden van je gezondheid en niet alleen van de dingen die je ziek maken. Als jij jezelf nu goed voelt, ga dan bij jezelf na:

  • Wat zijn je dagelijkse gedachten?
  • Wat zijn je dagelijkse emoties?
  • Hoe is je lichamelijke beweging?
  • Met wie ga je om?
  • Waar kijk je naar?
  • Waar luister je naar?
  • Wat doe je?

Met het antwoord op deze vragen kan je een recept vormen die jouw in de staat brengen waar je je nu in verkeerd. Als jij je nu goed voelt, dan weet je wat je moet doen om je weer goed te voelen zodra dit niet meer het geval is. De gedachten die je hebt hebben weer invloed op je stemming. De dingen die je doet, de manieren waarop je beweegt, hebben ook invloed op je stemming. Daarnaast heeft je stemming weer invloed op wat je doet en denkt. Het is een positieve cirkel die je bewust kunt inzetten zodra het wat minder gaat.

Aan de andere kant kun je ook dezelfde vragen stellen om je recept uit te pluizen voor wanneer jij je niet goed voelt. Welke gedachten heb je? Ga je met bepaalde mensen om die je je minder goed laten voelen? Wat eet je en wat is het effect hiervan nadat je het gegeten hebt? Wat doe je? Lig je op de bank of ben je de hele dag druk bezig?

Met een dosis eerlijkheid richting jezelf en het antwoord op deze (of soortgelijke) vragen, kun je je opschrijven. Je recept om je goed te voelen en je recept om je niet goed te voelen. Daarbij kun je stilstaan wat je nu doet en ermee experimenteren. Wellicht heb je toch meer controle over je gezondheid dan je nu denkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: