Toolbox: omgaan met verandering

Verandering is iets wat we altijd meemaken. Verandering brengt de mogelijkheid voor groei en ontwikkeling. Door nieuwe ervaringen op te doen kunnen we nieuwe kennis opdoen. We leren wat wel en niet werkt. Met onze rechtervoet in de comfortzone tasten we met onze linkervoet in het onbekende. Soms is het beter om met beide voeten de onbekende diepte in te springen. Andere keren kiezen we ervoor om met beide voeten stevig te blijven staan in het bekende en comfortabele.

Nu wil ik niet zeggen dat je hier een balans in moet vinden. Dat is veelte cliché en wat mij betreft zegt het ook niet zoveel. Wanneer heb je hier een balans in gevonden? Nee, het is beter om je bewust te worden van je comfortzone, maar ook van het onbekende. Wat doen die twee plekken voor je? In je comfortzone kom je tot rust. Dit ken je en je hebt de vaardigheden om deze plek optimaal te benutten. Het onbekende geeft je de ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en groei. Hier kun je nieuwe kennis en vaardigheden opdoen.

Ik denk dat het belangrijk is om bewust te worden van deze gebieden en hoe je ze optimaal kan benutten. Wanneer kies jij ervoor om even in je comfortzone te blijven? Wanneer duik jij in het diepe?

Voor mij staan groei en ontwikkeling gelijk aan leven. Iets wat stilstaat leeft niet. Als ik ervoor kies om voor altijd in mijn comfortzone te blijven, dan heb ik niet geleefd. Dat wil niet zeggen dat ik nooit in mijn comfortzone zit, maar het helpt mij wel om de stap te nemen in de enge duisternis (die achteraf niet zo eng is als ik van te voren dacht). Ik ben er van overtuigd dat de ervaringen die je meemaakt in het onbekende zich volledig tot vaardigheden en kennis kunnen vormen in je comfortzone. Net als dat je een spier traint (onbekende), heeft het rust nodig (comfortabele) om weer sterker te worden.

Verandering zie je ook terug in jezelf. Ben jij nog dezelfde persoon als 10 jaar geleden? Ben jij nog dezelfde persoon als vorige week? We kunnen soms het idee hebben dat we stilstaan. Iets wat mij helpt is om dan na te gaan wat ik allemaal heb ervaren en geleerd de afgelopen tijd. Spelenderwijs heb ik voor mezelf bedacht dat zodra ik mezelf observeer in het verleden en ik mezelf naïef vind, dat dat een teken is dat ik gegroeid ben.

Het kan soms uitdagend zijn om te veranderen. Zelf heb ik veel veranderingen meegemaakt in mijn leven. Ik ben gaan nadenken over wat ik kan doen om beter om te gaan met verandering en heb daarmee een toolbox voor mezelf bedacht. Met een toolbox bedoel ik een soort mentale gereedschapskist die ik altijd bij de hand heb en kan gebruiken zodra ik denk dat ik hem nodig heb.

Als ik merk dat mijn leven sterk aan het veranderen is (bijvoorbeeld wisselen van baan of een verhuizing) dan zorg ik voor duidelijkheid, perspectief, overzicht, een assertieve houding en een goede energieke staat.

 • Duidelijkheid (waarom gebeurt het)
  Het helpt mij om duidelijkheid te scheppen en te begrijpen waarom de verandering plaatsvindt. Hierdoor kan ik het beter begrijpen en me er minder druk om maken.
 • Perspectief (waar gebeurt het)
  Ben ik aan het veranderen? Is een vriend/vriendin aan het veranderen? Heeft de verandering met iets uit het verleden te maken of juist met iets wat nog moet komen? Het antwoord op deze vragen geeft mij perspectief, het geeft mij richting. Ik kan daarmee bepalen hoe ik met de verandering om moet gaan; of ik er wat aan kan doen of dat ik het moet laten rusten.
 • Overzicht (wat gebeurt er)
  Wanneer er verandering plaatsvindt kan dit overweldigend zijn. Het kan lijken alsof er een vloedgolf aan gebeurtenissen over je heen komt en je geen idee hebt hoe je moet handelen. Waar moet je beginnen? Verandering kan nou eenmaal voor een schommeling in onze emoties en gedachten zorgen. Overzichtelijk maken van wat er gebeurt helpt mij om rust bij mezelf te brengen.  
 • Assertieve houding (neem actie en wacht niet af)
  Ik heb gemerkt dat wanneer er veel verandering in mijn leven plaatsneemt en ik een passieve houding aanneem, ik me overrompeld kan voelen. Er komt dan te veel op me af en ik neem een verslagen houding aan. Ik heb geleerd om juist een actieve houding aan te nemen. Juist door de verandering in te duiken kan ik snel en effectief reageren en laat ik me vooral ook niet verrassen. Ik heb zelf gemerkt dat deze manier van handelen me veel meer van het veranderproces laat genieten.  
 • Energieke staat (blijf energiek en fit om jezelf op te vangen ‘veerkrachtig te zijn’)
  Veerkracht is een prachtig woord. Veerkracht staat voor het vermogen om te kunnen herstellen van tegenslagen en/of stress. Iedereen is veerkrachtig op zijn of haar manier. Ik heb gemerkt dat zodra mijn lichaam zich goed voelt, ik beter kan omgaan met verandering. Eigenlijk merk ik dat zodra ik me in een energieke staat bevind, ik verbetering zie op meerdere gebieden in mijn leven. Dit is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de toolbox.  

Nadenken over bovenstaande punten helpt mij om dichtbij mezelf te blijven. Het schept orde terwijl ik me op dat moment in de chaos bevind. Op die manier kan ik optimaal gebruik maken van de situatie. Ik kan de lessen leren die ik moet leren, ik kan mezelf mentaal en fysiek gezond houden, en ik kan verder komen dan waar ik begonnen was.

Ik hoop dat je iets aan deze methoden hebt. Mocht je een andere methode hebben, laat dan een comment achter. Ik ben erg benieuwd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: