AAN WIE ZIJN LOOPTEMPO HEB JIJ JE AANGEPAST?

Veerkracht is een prachtig woord die staat voor het vermogen om te herstellen van een tegenslag. Zelfs het voelen en accepteren van wat je meemaakt is deel van een veerkrachtige reactie. Als we kijken naar een baby dan zien we een ongelooflijke veerkracht. Toen wij nog een baby waren, was alles nieuw voor ons en we probeerden van alles uit. Bijvoorbeeld wanneer we voor het eerst probeerden te lopen. Het is letterlijk vallen en opstaan. Wat maakt het dat jij als baby zo veerkrachtig was? Waarom besloot jij om op te blijven staan en het opnieuw te proberen? En is er nu in je leven iets wat je heel graag wil doen, maar denkt dat je het niet kan omdat het nog niet gelukt is? Omdat je misschien al één keer ‘gefaald’ hebt? Omdat je al één keer gevallen bent en niet meer bent opgestaan?

Ik vind dit een inzichtvol metafoor die ik langs hoorde komen in een interview. De persoon die het beantwoorde gaf aan dat het komt omdat we als baby’s omringd worden door mensen die al kunnen lopen. Op een gegeven moment groeien we op tot volwassen mensen en die twijfelen over zichzelf. Deze twijfel is enigszins normaal, maar ook besmettelijk. Zodra we iets proberen en we omvallen, dan schiet de twijfel erin van onszelf, maar ook van een ander. Dit kan er dan voor zorgen dat we het dan maar laten voor wat het is.

Steeds weer als ik een podcast beluister of een interview zie waarin persoonlijke ontwikkeling besproken wordt, word ik eraan herinnerd hoe belangrijk het is om de juiste mensen om je heen te hebben. Hier heb ik al meerdere keren over geschreven, maar toch voel ik me genoodzaakt om het weer te doen. Ik merk dat ik zelf er niet altijd van bewust ben wat voor invloed mijn omgeving daadwerkelijk op mij heeft.

Looptempo

‘Er vindt een onbewust proces plaats wanneer we wandelen met iemand. Of zij passen zich aan jouw tempo aan, of jij aan die van hen. Aan wie zijn tempo heb jij je aangepast?’ Toen ik deze zin hoorde in een interview prikkelde het meteen mijn geest. Naar mijn mening maken deze woorden helder hoe makkelijk het is om mee te gaan met een ander en je eigen drive hierdoor te minderen. Het laat zien dat wij ons niet bewust hoeven te zijn van onze potentie en zelfs ons eigen proces. Het laat zien dat wij onbewust bereid zijn om langzamer, of zelfs helemaal niet, te groeien en ons aanpassen aan het looptempo van een ander.

Natuurlijk is het heel complex en niet alleen maar toe te schrijven aan onze omgevingsfactoren. Echter blijft het wel van belang om na te gaan met wie we omgaan en wie een invloed hebben op ons en onze ontwikkeling. Ga je om met mensen die geneigd zijn een negatieve blik te hebben op de wereld, dan is het hoogstwaarschijnlijk dat jij ook een negatieve blik krijgt. Ga je om met mensen die zeggen dat je dromen nastreven onmogelijk is, dat het een fabel is en dat je maar een gewone baan moet gaan zoeken, dan is het hoogstwaarschijnlijk dat je dit ook doet. Het vergt erg veel innerlijke zelfkennis en kracht om te doen wat je zelf wilt doen en niet zozeer wat anderen van je verwachten.

Een geweldig inzicht heb ik mogen ontvangen van een vriendin. Zij vertelde mij dat ze advies vraagt aan de mensen naar wie ze opkijkt. De mensen die al een punt hebben bereikt die zij ook wil bereiken. Je kan een geweldige band hebben met je familie en vrienden, maar als zij niet op een punt zijn waar jij heen wilt gaan, hoe kunnen zij jou dan adviseren over welke route je moet bewandelen? Is het dan niet beter om de weg te vragen aan iemand die daadwerkelijk ook de weg kent?

Dat je advies vraagt aan mensen die je niet direct kent, wilt niet zeggen dat jij je vrienden en familie laat vallen. Nee, je kan nog steeds met ze omgaan maar je kiest bewust waar jij je informatie en inspiratie vandaan haalt. In zekere zin bepaal jij voor jezelf door wie jij je laat beïnvloeden, voor zover dat mogelijk is.

Hoe verder?

Wat kan jij nu doen om je eigen looptempo te bepalen? Ik denk dat het belangrijk is om stil te staan bij wat je nou echt wilt. Wat vind jij belangrijk in het leven en hoe zou jij daar een bijdrage in kunnen leveren? Denk vooral niet klein als je hierover nadenkt. Kijk naar de mensen in het gebied waar jij in zou willen bloeien. Wat hebben die bereikt en hoe hebben zij het gedaan? Wat is hun dagelijkse routine? Wat moet jij doen om daar te komen en hoe kan jij je eigen draai eraan geven? Is er iemand die je kan benaderen om te vragen voor advies?

Leg je route ook op de een of andere manier vast. Ook jij bent een inspiratie voor een ander. Bewandel je pad op je eigen manier en neem hier en daar je rust. Je weet niet wie er meekijkt. Wie weet past iemand anders zich aan jouw looptempo aan. Veerkrachtig zijn is niet makkelijk en vergt veel inspanning. Je geeft jezelf een steuntje in de rug als je de invloedrijke personen in je leven kiest.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: