Durf jij de confrontatie aan met jezelf?

Durf jij de confrontatie aan met jezelf? Durf jij jezelf te analyseren en niet weg te deinzen als je iets lelijks tegenkomt? Durf jij te kijken naar wie je bent, wat je doet en wat je gedachten zijn? Durf jij een negatieve gedachte te observeren en te analyseren om erachter te komen dat er een heel verleden achter zit die ervoor zorgt dat die gedachte überhaupt tevoorschijn komt?

Het is verbazingwekkend tot hoeveel wijsheid en inzichten we kunnen komen als we even tijd besteden met onszelf. In plaats van in de ochtend op te staan en gelijk naar het scherm van je telefoon te staren, kun je er ook voor kiezen om even helemaal alleen te zitten in stilte. Misschien kun je er een pen en vel papier bijhouden om nieuwe inzichten op te schrijven. Wie weet heb je al goud gevonden voordat de zon op is.

Toch kan het ook best spannend of eng zijn om helemaal alleen te zijn met je gedachten. Mogelijk zie je delen van jezelf die je helemaal niet zo leuk vindt. Of erken je dat je toch niet altijd even goed gehandeld hebt als dat je zou willen hebben. Wie weet komt er een negatieve gedachte naar boven en schrik je ervan, omdat je helemaal niet zo wil zijn. Dit is niet wat je van jezelf verwacht. Deze gedachte is niet wie jij bent.

De wereld is in een continue verandering. Alles om ons heen beweegt en vraagt van ons om mee te bewegen. Routine en structuur kan fijn zijn, maar het is niet statisch. Of we het nou willen of niet, verandering is een levend proces wat nooit stopt. Dit zorgt ervoor dat we ervaringen meemaken, sommige intensiever dan andere, en dit nemen we met ons mee. In zekere zin zijn we continu het beeld wat we hebben van onszelf, onze ‘ik’, aan het ontwikkelen. Daarbij geven we betekenis de wereld waar we in leven.

De confrontatie aangaan met jezelf klinkt voor de één wat heftig. In het woordenboek staat als definitie van ‘confronteren’: iets tegenover elkaar zetten. Zelfconfrontatie is in wezen jezelf tegenover jezelf zetten. Bekijk je eigen gedrag en gedachten. Neem waar hoe je je gedraagt en observeer waar het door komt. Het kan onwijs veel inzichten meebrengen en het kan je een zekere controle geven over je eigen gedrag.

Stel nou dat je jezelf observeert. Misschien observeer je een deel van je die je liever niet ziet, maar nu kun je ernaar kijken zonder het te oordelen. Er is nu ruimte om tot inzichten te komen. Waarom heb je dat gezegd? Waarom het je je zo gedragen? Was je echt boos op diegene of probeerde je een gevoelig deel van jezelf te beschermen?

Misschien ken je de situatie wel waarin je in een discussie zit met een vriend of vriendin en vervolgens zeggen zij iets wat bij jou een krachtige emotionele reactie opwekt. Iets wat je de controle over jezelf laat verliezen en ervoor zorgt dat je in de verdediging schiet. Nu is het geen discussie meer, maar een gevecht met maar één winnaar en dat moet jij zijn.

Misschien denk je achteraf bij jezelf ‘waarom heb ik me zo laten raken?’ en voelt je reactie niet helemaal lekker. Dan ben je op de goede weg. Je erkent dat je gedrag niet helemaal in lijn was met wie jij bent. Je accepteert dat er iets aan de hand was in plaats van te denken dat je vriend of vriendin een nietsnut is die geen idee hebben waar ze het over hebben. Dan zit je namelijk nog steeds in het gevecht. Als dat vechten een dagelijkse bezigheid is, dan lijkt mij dat erg vermoeiend. 

Nee, als jij je begint af te vragen waarom je zo getriggerd bent, dan ben je op de goede weg. Iets wat een ander doet en bij ons als een trigger werkt, zegt meer over onszelf dan over de ander. Als je je trigger negeert, wegstopt of op een ander afschuift, dan geef je het de kans om te groeien. Het groeit en groeit, en wordt een stuk zwaarder om bij je te dragen. Je wordt makkelijker geraakt omdat je trigger een groter doelwit wordt en het vergt veel energie. Misschien reageer je daarom wel steeds feller? Misschien ook niet. Dat is aan jou om te ontdekken.

Dat zelf confronteren, hoe doe je dat?

  • Lief voor jezelf: Allereerst is het belangrijk om lief te blijven voor jezelf. Je doel is niet om jezelf af te kraken. Je doel is om erachter te komen waar bepaalde reacties van jou vandaan komen om er meer begrip voor te hebben en in die zin meer controle over te hebben.
  • Observeren zonder oordeel: Wat je ook tegenkomt tijdens zelfobservatie, oordeel het niet. Observeer het. Neem het waar. Je hoeft niet te zeggen of iets goed of fout is, het is er gewoon. Op die manier kun je zwemmen in je gedachtestroom zonder dat je jezelf tegenwerkt.
  • Reflecteren: Reflecteer op wat je tegenkomt. Misschien kom je niet verder dan de eerste stap. Reflecteer dan daarover. Waarom lukt het je niet verder om langs de eerste stap te komen? Wat houdt je tegen? Wat voel je daarbij?
  • Opschrijven: Schrijf op wat je tegenkomt. We hebben een uitzonderlijk geheugen, maar het helpt om je gedachten en gevonden schatten op papier te zetten. Dan kun je het even laten liggen en later weer oppakken.
  • Geduld: Heb geduld. Je hoeft niet jezelf in één uur te analyseren. Geef jezelf tijd om dit proces door te gaan en verwacht niet dat het meteen lukt.

Wat je tegenkomt kun je een plek geven. Het zal helpen om jezelf beter te leren kennen. Om terug te komen op het begin, alles is in beweging. Ook jouw opvattingen zullen meebewegen. Elke dag blijven we werken aan het beeld wat we van onszelf hebben. Wat je nu observeert en tegenkomt kan op een ander moment een nieuwe betekenis krijgen.

Eén opmerking over 'Durf jij de confrontatie aan met jezelf?'

  1. Goed en nuttig verhaal! Het is inderdaad belangrijk om zo nu en dan als het ware naast jezelf te gaan staan en kritisch te bekijken waar je eigenlijk mee bezig bent. Niet goedpraten, geen oordeel geven, gewoon neutraal opnemen .

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: