Wees de persoon waar anderen dankbaar voor zijn

Deze dagen staan voor mij in het teken van dankbaarheid, saamhorigheid en contributie. De dagen waarin de wereld samenkomt met de familie en feest viert. Een warme gloed straalt van de aarde af die we, met name dit jaar, nodig hebben. Als kind kunnen we niet wachten om de cadeaus te ontvangen en als volwassenen kunnen we niet wachten om de cadeaus uit te delen. We zijn dankbaar om te mogen ontvangen en om te mogen geven. We dragen bij aan het geluk van een ander en dat brengt ons samen.

Wanneer we dankbaar zijn, dan richten we ons op positieve aspecten. Nu zeg ik niet dat we al het negatieve moeten negeren en dat we maar dankbaar moeten zijn voor wat we wel hebben. Afgelopen jaar heeft veel tegenslagen met zich mee gebracht. Het is helemaal zo gek nog niet om op de negatieve aspecten te letten en erover na te denken en te praten. Toch wil ik met deze blogartikel het belang van dankbaar zijn aankaarten.

Een filosofische blik op dankbaarheid stelt dat dankbaarheid boven het oordeel van goed en kwaad staat. Wanneer we dankbaar zijn, dan gaat het er niet om of iets positief of negatief is. We zijn blij met hoe het is. Naar mijn mening toont dit de kracht ervan. Zodra we ons hiervan bewust zijn, dan is het mogelijk om overal dankbaar voor te zijn. In zekere zin is een oordeel ook subjectief. We kunnen dus niet met 100% zekerheid zeggen dat iets positief of negatief is. We kunnen wel met 100% zekerheid ergens dankbaar voor zijn. 

Wist je dat er onderzoek is gedaan naar de effecten van dankbaarheid vertonen. Deze toonden aan dat wanneer iemand dankbaar is, dit angst en stress kan verminderen. Ook het gevoel van eenzaamheid. Het helpt ook om je toegang tot positieve herinneringen te versterken en om negatieve herinneringen een plek te geven. Het mooie hiervan is dat je niks nodig hebt om dankbaar te zijn. Iedereen kan het toepassen. Dus hoe maken we hier een gewoonte van?

Je kunt een gewoonte maken van dankbaarheid door bijvoorbeeld dagelijks drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Dit kan iets kleins zijn, zoals je buurvrouw die naar je zwaaide, of iets groots zoals de promotie die je ontvangen hebt. Door elke dag drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent, dwing je jezelf om te letten en te zoeken naar gebeurtenissen die je dankbaar laten voelen. Je genereert een gewoonte om dankbaar te zijn.

Waar ben jij dankbaar voor? En wat kun jij doen zodat anderen dankbaar zijn voor jou?

Fijne feestdagen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: