Wat beïnvloedt jouw gedachten?

Wat beïnvloedt jouw gedachten? Misschien is het iets wat je leuk vindt, iets wat een persoon zegt of een ding of dier die je aandacht trekt? Dit zijn allemaal externe factoren, maar wat nou als we kijken naar interne factoren. Ben je je bewust van hoe jij je eigen gedachten beïnvloedt? Heb je door wanneer je gedachten positief of negatief worden beïnvloedt? En kan je dit bewust toepassen of is het iets wat vanzelf gaat?

Net als vele anderen, hou ik ervan om diep na te denken over het leven en de hoe de wereld in elkaar steekt. Ik heb altijd gehouden van filosoferen, maar ik merkte dat ik er momenten waren waarin ik me helemaal niet goed voelde na zo’n denksessie. Het overkwam mij wel eens dat ik in een negatieve denkspiraal terecht kwam. Nu heb ik hier methoden voor om hier effectief mee om te gaan en me er minder/niet door te laten beïnvloeden.

Voordat ik deze methoden kon toepassen, was ik aan een proces begonnen. Een proces om bewust te worden waardoor het kwam dat ik mezelf soms kon kwellen met gedachten. Voor mij begon het bij het benoemen van het proces. Dit was namelijk piekeren. Ik begon bij te houden wanneer ik piekerde. Ik schreef op waar ik was, wat ik aan het doen was, hoe ik me voelde voordat ik aan het piekeren was en hoe ik me voelde nadat ik aan het piekeren was. Dit heeft mij geholpen om mezelf te analyseren en meer zelfbegrip te ontwikkelen. Meten is weten en ik merkte dat mijn piekergedrag te maken had met te veel nadenken.

Zoals ik eerder vertelde, hou ik ervan om veel na te denken over het leven. Dit wilde ik ook niet verminderen. Gelukkig merkte ik tijdens mijn zelfanalyse op dat niet alleen maar door na te denken ik in een negatieve emotionele staat terecht kon komen. Ik merkte op dat mijn emoties een grote invloed hadden op mijn gedachten. Later leerde ik ook dat mijn fysiologie, de wijze waarop ik mijn lichaam gebruik, ook een invloed kan hebben op mijn gedachten.  

Ik werd me er bewust van dat ik pieker wanneer ik in een negatieve stemming zit of bijvoorbeeld weinig energie heb. Toen ik me hiervan bewust werd, kon ik het aanpakken. Wanneer ik nu opmerk dat ik begin te piekeren, dan analyseer ik mijn fysiologie, mijn emotionele stemming en mijn gedachten. Ik kan mezelf dan dissociëren van het piekergedrag, waardoor het minder controle over me heeft. Verder kan ik dan iets gaan doen om weer tot rust te komen, zoals: sporten, mediteren, ademhalingsoefeningen en meer.

Iedereen is uniek en ik denk echt dat we er allemaal baat bij hebben als we doorhebben welke factoren onze gedachten kunnen beïnvloeden. Door bewust hiervan te worden kun je een soort helderheid scheppen. Je krijgt wat meer controle over je gedachten en je emotionele stemming. Ik raad aan om een manier te ontwikkelen om bij te houden wat voor invloed je eigen gedachten kunnen hebben. Reflecteren en schrijven is iets wat ik erg graag doe, maar er zijn meer manieren hiervoor. Ik ben benieuwd wat voor methoden jij toepast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: