WANDELEN

Ik ben meer gaan wandelen. Wandelen is iets wat ik altijd al graag gedaan heb, maar sinds het begin van de pandemie heb ik een sterke daling in mijn gemiddeld aantal dagelijkse stappen. Ik besloot om wat meer te gaan wandelen buiten. Het is bijna een routine geworden, maar ook een vorm van therapie.

Of je nou een rondje loopt van 10 minuten of een groot rondje van 1 uur. Je bent er even tussenuit, even uit de omgeving waar je werkt/woont/studeert/sport/ontspant/leeft. Je pakt wat frisse lucht mee en je krijgt een gezonde dosis lichaamsbeweging.

Wandelen is daarnaast ook laagdrempelig, omdat je er niet een specifieke vaardigheid, apparatuur of bepaalde faciliteiten voor nodig hebt. Over het algemeen kan iedereen wandelen, behalve de mensen die een bepaalde vorm van handicap hebben. Je hoeft niet eens naar buiten om te wandelen en mocht je dat toch wel doen, dan trek je een warme jas en een paar schoenen aan.

Elke vorm van wandelen, onafhankelijk van het tempo, wekt energie in ons lichaam op. Hoe je met je lichaam omgaat heeft een enorme invloed op de stemming die je ervaart. Als je de hele dag op de bank ligt, dan ga je daar niet ineens energieker van worden. Om energie in ons lichaam op te wekken moeten we in beweging komen.

Wandelen is daarnaast ook goed voor je hart. Het hart heeft dagelijkse oefening nodig om gezond en sterk te blijven. Het is een vorm van sport en beweging die je kunt inzetten om af te vallen. Daarbij is er een lage kans dat je een blessure oploopt tijdens het wandelen.

Meerdere wetenschappelijke artikelen benadrukken dat alleen wandelen al ons humeur positief kan veranderen. Door buiten rond te lopen kun je je stress verminderen. Een tip hierbij is dan wel om je telefoon even op stil te zetten.

Wat ik graag doe tijdens het wandelen is luisteren naar een audioboek, luisteren naar een podcast, telefoon uitzetten of niet meenemen, mindfulness oefening door op je stappen te letten of op je omgeving, ademhalingsoefeningen. Af en toe bel ik iemand op om even te praten terwijl ik een wandeling maak of ik loop samen met een vriend.

Tips om meer te wandelen:

  • Wandel naar de supermarkt
  • Stap een paar haltes eerder uit als je reist met het openbaar vervoer
  • Plan elke dag een moment in om even te wandelen
  • Stippel van te voren een route uit zodat je weet hoelang je erover doet
  • Doe het samen
  • Luister naar een podcast tijdens het wandelen

Wat doe jij om in beweging te blijven?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: