Stress

We kennen het allemaal, maar wat is het nou eigenlijk? Een abstract begrip, want ‘stress’ is niet iets wat je kunt vasthouden. In de snelle maatschappij van Nederland is stress iets wat we wel eens ervaren. Ik krijg ook het idee dat stress als iets negatiefs wordt gezien. Denk maar eens aan uitspraken als ‘Ik ben gestrest’ of ‘ik krijg daar stress van’. Stress hebben zou niet goed voor je zijn, want als je ergens stress van krijgt dan is het vaak niet zo dat we het nog meer willen.

Maar hoe ongezond is stress? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moeten we eerst weten wat stress is en wat het doet. Een vraag als ‘wat is de functie van stress’ is een interessante, omdat dit ons de mogelijkheid geeft om naar stress te kijken als iets wat we kunnen gebruiken. Misschien wel voor iets positiefs.

Voordat je verder leest wil ik je vragen om over deze vragen na te denken:

  • Wat betekent stress volgens jou?
  • Waardoor ervaar jij stress?

Wat is stress?
In de psychologie wordt stress min of meer op drie manieren benaderd. Ten eerste kan stress gezien worden als een prikkel of een externe gebeurtenis voor een persoon. Daily hassels (dagelijks gedoe) zijn hier een mooi voorbeeld van. Dit zijn prikkels die we dagelijks meemaken en ons irritaties en frustraties opleveren. Een voorbeeld hiervan kan zijn drukte in het verkeer of je sleutels kwijtraken. Het zijn kleine dingen die zich opstapelen en op den duur ons stressniveau zo hoog brengen en houden, dat het onze gezondheid kan aantasten.

Een tweede manier om stress te benaderen is om het te zien als een subjectieve ervaring van de persoon. Een psychologische transactie tussen de prikkel en de cognitieve en emotionele karaktereigenschappen van de persoon. Hoe zeker voelt iemand zich om met een nieuwe opdracht om te gaan? Of om een nieuwe baan te vinden? Voelt een persoon zich wel capabel genoeg om met de externe gebeurtenis om te gaan, of wordt het allemaal te veel voor hem/haar?

Een derde benadering is om te kijken naar stress als een fysieke of biologische reactie. Hierbij kun je bij jezelf nagaan hoe je lichaam reageert als je stress ervaart. Het kan zijn dat je meer spanning voelt in je nek en schouders, dat je hart sneller gaat kloppen en je bloeddruk toeneemt. Het kan ook zijn dat je klamme handen krijgt.

Gebruik de energie die stress opwekt
Om verder te gaan op de fysiologische reactie die we opmerken als we stress ervaren, is het interessant om te kijken op welke momenten wij dit voelen. Als we zenuwachtig zijn ervaren we spanning, klamme handjes, een versnelde ademhaling en gaat ons hart sneller kloppen. Maar als we opwinding voelen omdat we iets leuks gaan doen, dan ervaren we toch min of meer dezelfde lichamelijke reactie? Het verschil hierin zit hem in de betekenis die we geven aan deze ervaring. De subjectieve benoeming.   

Dit betekent dat we de ‘stress’ dus ook kunnen toepassen tijdens een positievere ervaring. Zoals tijdens sport. Stress is een lichamelijke reactie en die kunnen we in zekere zin effectief of ineffectief gebruiken. Naar mijn idee kan stress dan gezien worden als iets neutraals waar we iets positiefs of negatiefs mee kunnen doen.

Dan heb je ook nog de stressboog. Deze laat mooi zien hoe onze prestatie toeneemt als we een bepaalde mate van stress ervaren. Dit is per persoon verschillend. Als we echter voorbij een punt komen, dan ervaren we ‘te’ veel stress en neemt onze prestatie weer af. De moeilijkheidsgraad van de activiteit die we op dat moment doen speelt hier ook een rol in. We kunnen minder stress verdragen als we de activiteit moeilijker beschouwen dan wanneer deze makkelijker is.

Stress verminderen
Natuurlijk zijn er momenten dat het ons niet goed uitkomt om stress te ervaren. Je kan niet van jezelf vragen om te gaan sporten als je net in bed bent gaan liggen om iets met die energie te doen. Gelukkig zijn er nu ongelooflijk veel manieren hoe we stress kunnen verminderen en ons weer tot rust kunnen brengen. In een andere stemming, een andere staat. Hier zal ik de volgende keer over schrijven.

Nu ben ik natuurlijk erg benieuwd naar hoe jij met stress omgaat. Heb jij nog tips of advies van wat voor jou werkt?  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: